Jdi na obsah Jdi na menu
 


Agility

6. 11. 2015

Agility (anglisky hbitost) je sport se psy, podobný koňskému parkuru, skákání přes překážky. Vznikl okolo roku 1978 v Anglii. Agility ale není jen o skákání přes překážky, je to hlavně o souznění člověka se psem a koordinaci.

Agility může dělat úplně každý s jakýmkoliv klinicky zdravím psem. Cílem je, aby psovod se svým psem překonal trať s překážkami ve správném směru a pořadí, bez chyb a v co nejrychlejším čase. 

Toto je to pro psy jedna z nejpřirozenějších aktivit – pes ve smečce (společně se svým pánem) spolupracuje při překonávání překážek v honbě za kořistí. Kořistí se stává pamlsek nebo hračka a pochvala na konci každého parkuru. Je to sport, který prospívá fyzické kondici psa i psovoda a velmi dobře upevňuje vztahy mezi psem a pánem. Kromě toho je každý trénink i závod výbornou příležitostí pro socializaci psa – jinými slovy pes se v tomto prostředí naučí stýkat s ostatními psy i lidmi, zvykne si na ně, ztratí strach a tím se eliminuje jeho agresivita z tohoto strachu plynoucí. Agility se stává navykovou aktivitou jak pro psy, tak pro psovody :-)